hero image

Het lijkt zo gemakkelijk, een lening afsluiten. Maar zodra je gaat kijken naar de verschillende opties blijkt dat er nogal veel bij komt kijken. Allereest moet je weten wat jouw leendoel is.

Related Topics (Sponsored Ads):

Heb je bijvoorbeeld het volledige bedrag in één keer nodig (bijvoorbeeld voor het oversluiten van een rekening of bij het kopen van een auto) of kun je in termijnen betalen? Weet je überhaupt hoeveel geld je ongeveer moet hebben? Dat zijn allemaal belangrijke dingen die je moet weten voordat je uitkomt bij de beste lening.

Stap 1 – Bepaal hoeveel je moet lenen

Het leenbedrag is natuurlijk belangrijk om te weten voordat je iets kunt lenen. Gaat het om een verbouwing of misschien een auto? Of heb je gewoon snel even wat extra geld nodig? Je moet naar jouw huidige financiële situatie kijken en dan ongeveer gaan rekenen hoeveel je verantwoord kan lenen.

Stap 2 – Kies voor en passende leenvorm

Je hebt nu een idee hoeveel geld je ongeveer nodig hebt, in Nederland kun je dan kiezen uit twee verschillende soorten consumptieve kredieten. Je kunt kiezen uit:

• Een persoonlijke lening
• Een doorlopend krediet

Persoonlijke lening
Financieel gezien is dit altijd de beste keuze voor jou. Je hebt namelijk een vaste maandlast, vaste looptijd en een vaste rente. Je weet precies wanneer je jouw rente hebt afgelost en je weet ook nog eens precies wat zo’n lening je gaat kosten. Ga je voor een grote aankoop zoals een keuken of een auto? Dan is deze manier van lenen buitengewoon prettig. Gebruik jij het geld om de woning te verbeteren? Dan is de lening ook nog eens aftrekbaar van de belasting.

Doorlopend krediet
Misschien niet altijd de beste keuze, maar wel een stuk flexibeler dan een persoonlijke lening. Jij mag zelf bepalen hoeveel geld je opneemt (of je op dat moment überhaupt iets opneemt) en je betaalt over het opgenomen bedrag een variabele rente. Daardoor weet je met een doorlopend krediet niet precies hoeveel geld je gaat betalen voor een lening. Heb je op een bepaald moment wat extra financiële ruimte nodig? Dan is deze vorm van lenen zeker geschikt. Anders is een persoonlijke lening altijd een betere optie.

Stap #3 – Ga voor de juiste looptijd van de lening

Jij bepaalt zelf de looptijd van jouw lening als je kiest voor een persoonlijke lening. De looptijd is de periode waarin jij die lening terug gaat betalen. Een lange looptijd lijkt in het begin misschien interessant, je hoeft niet heel veel geld per maand af te lossen. Maar je betaalt op deze manier natuurlijk ook langer rente. Ga altijd wel voor een maandlast die je gemakkelijk kunt betalen, maar ga wel voor de zo kort mogelijke looptijd.

Stap #4 – Kies voor de goedkoopste lening

Zodra je weet hoeveel je wil lenen en hoe lang kun je gaan vergelijken. Zo kun je heel gemakkelijk de beste oplossing kiezen die het beste past bij jouw financiële mogelijkheden.

Waar kun je het goedkoopst lenen?

Als je geld wil lenen dan moet je natuurlijk weten hoeveel je daar ongeveer voor gaat betalen. Als je een lening vanaf 55.000 euro aangaat dan zijn momenteel dit een aantal van de beste opties die je tot jouw beschikking hebt:

• DEFAM Premium
• Interbank
• Findio
• ABN AMRO
• DEFAM Huiseigenaar
• Nationale Nederlanden

Bij deze aanbieders begin je vanaf 3.50 procent rente en ga je tot 3.80 procent rente. Bij het voorbeeld gaan we trouwens uit van een looptijd van 60 maanden.

Related Topics (Sponsored Ads):