Avløpsproblemer? Her er 5 måter du kan åpne tilstoppede rør og avløp på

Det er frustrerende når avløpet blir tett. Heldigvis finnes det måter å få åpnet tette rør og avløp på i Norge i 2024. Her får du tips til hvordan du kan løse problemet selv, og når du bør kontakte en rørlegger.
Det er frustrerende når avløpet blir tett. Heldigvis finnes det måter å få åpnet tette rør og avløp på i Norge i 2024. Her får du tips til hvordan du kan løse problemet selv, og når du bør kontakte en rørlegger.
 1. Spyling er ofte nok til å fjerne enkle blokkeringer. Kjøp eller lei en avløpsspyl for å spyle rent vann gjennom røropplegget med høyt trykk. Dette vil ofte være nok til å fjerne hårr, matrester, fett og andre små hindringer som tetter til rørene. Husk å sjekke sluket i dusjen og vasken også.
 2. Bruk avløpsåpner for å løse opp fett og organisk materiale. Det finnes ulike kjemiske avløpsåpnere du kan kjøpe på butikken. Disse inneholder sterke stoffer som løser opp og fjerner fettavleiringer og organisk materiale som tetter rørene. Følg bruksanvisningen nøye.
 3. Rens sluket med en piggtråd eller flaskebørste. Ofte tettes avløpet av hår og såperester fra stell av personlig hygiene. Vri piggtråden eller flaskebørsten rundt i sluket for å fiske opp håret. Skyll godt med vann etterpå.
 4. Bruk et avløpssug for å fjerne blokkeringer lenger nede i rørene. Kjøp eller lei et avløpssug som suger opp og fjerner fastsittende blokkeringer djupere nede i røropplegget. Vær forsiktig så du ikke skader rørene.
 5. Tett toalett? Prøv å spyle rent vann raskt ned i toalettet med en bøtte. Det raske vanntrykket kan være nok til å dytte blokkeringen lenger ned i avløpsrørene. Du kan eventuelt bruke en toalettspyle.

Har du prøvd alt uten hell, må du tilkalle rørlegger. Profesjonelle rørleggere har spesialutstyr og kompetanse til å løse vanskelige avløpsproblemer. De kan inspisere rørene med kamera for å finne blokkeringen, og bruke avansert utstyr for spyling og suging som når lenger inn i rørsystemet. Rørleggeren kan også reparere skadde rør og skifte ut gamle, slitte rørdeler.

Noen ganger må rørene graves opp og skiftes hvis problemet sitter i gamle, ødelagte støpejernsrør eller rør uten fall. Da må rørleggeren grave opp ute for å komme til rørene, eller åpne opp gulv/vegger innendørs for å skifte ut inne.

For å unngå at avløpet tettes til, er det lurt med jevnlig vedlikehold og forebyggende tiltak:

 • Ikke tøm fett og matolje i vasken, ha oppsamlingsbøtte
 • Bruk avløpssil for å fange opp hår og matrester
 • Skyll med varmt vann i servant og sluk
 • Hell kokende vann i avløp månedlig for å smelte fett
 • Unngå å helle maling, kjemikalier og lignende i avløp
 • Få rørlegger til å renske og inspisere avløpsrørene regelmessig

Med litt kunnskap og riktig utstyr, kan de fleste enkle tettinger i avløp og rør løses av husstanden selv. Men er du i tvil, ring en rørlegger – da sparer du tid, besvær og skader på røropplegget i huset. Proffe rørleggere har kompetansen som trengs for å løse alle slags problemer med tette avløp og rør!

 

Discover More